Kramp, pijn en een stijf gevoel in de kuiten tijdens het lopen? Moet u hierdoor even stilstaan en trekt de pijn daarna weer weg? Dan is het een goede kans dat u last heeft van zogeheten ‘etalagebenen’. Fysiotherapie Paul Veen legt uit wat dit fenomeen inhoudt én wat u kan doen om ervan af te komen.

Etalagebenen wordt ook wel verstaan onder de term claudicatio intermittens. Claudicatio intermittens is een uiting van doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose). Bij slagaderverkalking worden bloedvaten door de jaren heen steeds minder elastisch en nauwer. Hoewel dit een onderdeel van het ouderdomsproces is, zijn er wel factoren die invloed hebben op slagaderverkalking. Hoge leeftijd, erfelijkheid, mannelijk geslacht, roken, verhoogde bloeddruk, diabetes, roken, overgewicht en gebrek aan lichamelijke activiteit zijn allemaal factoren die dit proces versnellen.

Wanneer er sprake is van een verminderde bloeddoorstroming wordt er onvoldoende zuurstofrijk bloed aangevoerd tijdens het leveren van inspanning, zoals lopen. Als gevolg van dit zuurstoftekort ontstaat er kramp en pijn in de kuiten. Deze klachten kunnen erg belemmerend zijn in het dagelijks leven. Gelukkig kun je er met behulp van de fysiotherapeut vanaf komen! De oplossing is in theorie vrij eenvoudig, namelijk looptraining. Fysiotherapie Paul Veen is verbonden aan het claudicationetwerk en hierin speciaal gecertificeerd.

Maar als het lopen pijn doet, waarom wordt er dan looptherapie geadviseerd? Door middel van looptherapie wordt er een nieuw netwerk van bloedvaten aangelegd. Hierdoor stroomt er weer genoeg zuurstofrijk bloed naar de kuiten en verdwijnen de klachten uiteindelijk. Het is dus juist de bedoeling dat je tijdens het lopen pijn ervaart in de kuiten en door de pijn heen leert lopen zodat het bloed een andere route kan vinden om je spieren van zuurstof te voorzien.

De weg naar een klachtenvrij bestaan, wordt dus niet eenvoudig belopen. Wij vinden het belangrijk dat u hierin ondersteund wordt door middel van fysiotherapeutische begeleiding. Herkent u deze klachten? Maak dan eerst via de huisarts een afspraak met de vaatspecialist. De vaatspecialist zal vervolgens bepalen of u in aanmerking komt voor het looptraject.