Artrose. Artrose wordt ook wel verstaan onder de term gewrichtsslijtage. Tot de dag van vandaag bestaat hierover nog de misconceptie dat het kraakbeen slijt door beweging. Dit is echter alles behalve waar. Fysiotherapie Paul Veen legt uit waarom beweging juist goed is en dat iedereen met een indicatie voor knie- heupartrose recht heeft op fysiotherapie. Ook wanneer je alleen verzekerd bent met een basispakket.

Om te begrijpen waarom bewegen een positief effect heeft op artrose is het allereerst van belang om te weten wat het inhoudt. Artrose is een natuurlijk proces waarbij de kwaliteit van het kraakbeen verandert. Het kraakbeen zorgt ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen en dat schokken goed opgevangen kunnen worden. Daarnaast verandert bij artrose de kwaliteit van het vloeistof in een gewricht. Artrose is een langzaam progressief chronische ziekte van het kraakbeen. Dit betekent dat het niet over zal gaan en dat de klachten met de tijd zullen toenemen. Dit betekent echter niet dat je geen invloed kunt uitoefenen op dit proces.

Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat oefentherapie een belangrijke rol speelt bij het verminderen van pijnklachten ten gevolge van artrose. Daarnaast kan de fysiotherapeut helpen bij het versterken van spieren. Dit zorgt ervoor dat uw gewrichten meer ondersteuning krijgt en dus minder belast worden. Tenslotte wordt aangeraden om in de aanloop van een nieuwe knie,- of heupprothese naar de fysiotherapeut te gaan. Hoe sterker je de operatie in gaat, des te sterker kom je eruit!

Kortom, wees je klachten de baas en kom trainen bij fysiotherapie Paul Veen. Ben je niet aanvullend verzekerd? Dat is geen probleem. Bij artrose in de knie- en heupgewrichten worden maximaal 12 behandelingen oefentherapie per 12 maanden vergoed uit de basisverzekering. Twijfel je of je klachten het gevolg zijn van artrose? Een arts of therapeut kan op basis van je klachten vaststellen of er sprake is van artrose. Voor deze diagnose is geen röntgenfoto nodig.